Доступність посилання

ТОП новини

Дозвіл на гумові кулі


Близько семи мільйонів одиниць травматичної зброї є зараз в українців, повідомив народний депутат Василь Грицак. Легально ж володіти пістолетами з гумовими кулями в Україні можуть не всі - лише правоохоронці, дружинники, журналісти та деякі інші категорії населення. У парламенті готують до остаточного ухвалення законопроект, що дає таке право кожному, кому виповнився 21 рік. Треба тільки отримати медичні довідки та дозвіл міліції.

Особливість травматичної зброї в тому, що вона призначена для самооборони. Як ідеться у тексті законопроекту, що дозволяє купівлю травматики, маються на увазі «пістолети і револьвери, патрони до яких споряджені гумовими або іншими аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії…».

«Умовна несмертельність» травматичної зброї

«Можна буде придбати пістолет із гумовими кулями несмертельної дії. Порядок (кому буде дозволено, на яких підставах – медичний огляд, огляд психіатра) буде прописувати Кабінет Міністрів. Але всі громадяни України, що досягли 21 року, будуть мати право на придбання такої зброї», - розповів Радіо Свобода один із ініціаторів законопроекту, народний депутат Василь Грицак.

За торішніми даними міліції (а свіжішої статистики поки немає), на руках у населення було 820 тисяч одиниць мисливської, вогнепальної, травматичної та інших видів зброї. Щороку МВС видає 50 тисяч нових дозволів на всі її види. Травматичної зброї на руках - 147 тисяч одиниць. Мається на увазі дозволена зброя, але якщо говорити про «тіньову» травматику, то її значно більше, зазначає Василь Грицак. І крім самооборони, такий закон потрібен для наведення ладу з обліком цього виду зброї. «Сьогодні на руках в українців є стільки зброї, що, якщо закон вступить у силу, за 5 років люди не куплять стільки, скільки вже є на руках. Уся проблема в тому, щоб навести порядок».

Те, що травматична зброя має «несмертельну дію», є умовним. Це визнає
голова наглядової ради Української Асоціації власників зброї Георгій Учайкін. Гумова куля може завдати такої ж шкоди, як і бойова. «Є небезпека використання зброї із гумовими кулями. Правильніше її класифікувати як спецзасіб, призначений для стрілянини патронами несмертельної дії. Але поняття несмертельної дії є дуже умовним. За чинними нормативами використання зброї, Ви ніколи не можете дозволити собі, наприклад, вистрілити людині в голову. Будь-які частини обирати для цього не можна. Але на практиці стається інакше. Людина у гарячці МОЖЕ вистрілити в голову. Може настати і смертельний випадок. І такі випадки трапляються. І у судовій практиці».

Психологічний стан власника зброї


Хоч травма тику і називають зброєю «несмертельної дії», однак є непоодинокі випадки, коли використання травматики призводило до загибелі або каліцтва людей, підтверджує народний депутат, колишній заступник міністра внутрішніх справ України Геннадій Москаль. Він також зауважує, що українці нині перебувають у депресії - економічній та соціальній, а давати людині в такому психологічному стані травматичну зброю небезпечно. «Травматична зброя, це не є зброя, це спецзасоби, які знаходяться на спорядженні спецпідрозділів органів внутрішніх справ, Служби безпеки. Тоді давайте електрошоки віддамо, хімічну, ядерну зброю… Захист населення - це справа міліції, а не населення».

Коли Верховна Рада розширить дозволи на продаж травматичної зброї, правозахисник, психіатр Семен Глузман буде першим, хто виступатиме за розпуск міліції. Адже, на його думку, в такому разі немає сенсу в існуванні МВС – люди самі муситимуть опікатися захистом. «За що я плачу гроші міліції, якщо я вимушений купувати для самозахисту зброю. А щодо довідки, то буде офіційна ціна за довідку психіатра і неофіційна. Для агресивної людини, яка тричі була засуджена, це буде просто дорожче коштувати».

При цьому прихильників надання більших дозволів на придбання травматичної зброї не засмучує те, що довідки на дозвіл травматики можуть у лікарів купувати. Медики мають нести кримінальну відповідальність, коли той, кому вони видали довідку, скоїть злочин. Як каже Василь Грицак, лікар продаватиме цей документ, якщо хоче потрапити до тюрми.

Бізнес чи наведення порядку?

Прихильники закону, який дозволяє придбання травматичної зброї, не стільки прагнуть посилити самозахист людей, скільки підтримати бізнес виробників такої зброї. У цьому переконує народний депутат Геннадій Москаль. «Чим ще сьогодні в Україні торгувати? Найвигідніший бізнес це продаж зброї, торгівля людьми і проституція. Тому цей закон і лобіюється», - запевняє він.

Натомість один із ініціаторів законопроекту, народний депутат Василь Грицак відкидає закиди у лобіюванні. Він стверджує, що головна мета цього закону – виведення продажу і купівлі травматичної зброї з тіні. «Всю зброю, яка ввезена сьогодні, яка знаходиться на руках, потрібно зареєструвати. Коли буде проходити реєстрація, держава подивиться, де ця зброя взялася, чи вона легально ввезена чи це контрабандна».

Якщо власник травматичної зброї, маючи всі дозволи, застосує її не для самозахисту, йому загрожує ув’язнення. За чинним законодавством,
за легкі тілесні ушкодження винуватець може сісти на два роки, за середні – на три, а за тяжкі – на сім років.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG